Όταν επιμένουμε να καταπιέζουμε τα φυσικά μας χαρίσματα, οι πιθανότητες είναι πολλές κάποια στιγμή στη ζωή μας να βιώσουμε ένα “χτύπημα”. Είσαι έτοιμος/-η να το διαχειριστείς και αν όχι, ποιο είναι το τίμημα;

Συχνά έχουμε την τάση να καταπολεμάμε τα φυσικά μας χαρίσματα, είτε αυτή είναι η κλίση μας στη ζωγραφική, είτε στην επίλυση συγκρούσεων. Πολλές ιστορίες επιτυχίας ξεκινάνε με το άτομο να αγνοεί τις έμφυτες τάσεις του, να ζει σύμφωνα με τις αξίες και τα πρέπει τρίτων, είτε αυτοί είναι η κοινωνία, είτε οι οικογένεια. Στο σενάριο της ζωής του επικρατεί μια γενική  δυσαρέσκεια, η γκρίνια και, ίσως και, η κακοτυχία. Νιώθει κολλημένο και δεν είναι λίγες οι φορές που όλα φαντάζουν μάταια. Ο τίτλος της ζωής του θα μπορούσε να είναι “Όλα εναντίον μου”.

Υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι για αυτήν την αντίσταση (από τον φόβο ότι το επιχείρημα αυτό θα είναι υπερβολικά δύσκολο έως τη δυσπιστία ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό). Μπορεί να νιώθουμε πολύ μικροί, αποπροσανατολισμένοι από τις αντιλήψεις τρίτων για το πώς θα πρέπει να λειτουργεί ο κόσμος ή απλά ανημέρωτοι και φοβισμένοι. Όποιο και αν είναι το σενάριο, η αντίσταση στην αυτοπραγμάτωση έχει πολύ συγκεκριμένες συνέπειες και πολλοί από εμάς έχουν αναγκαστεί μέσα από μια ασθένεια ή ένα χτύπημα της μοίρας να διαλέξουν μονοπάτι. Το ερώτημα είναι αντιλαμβάνεσαι το σταυροδρόμι ή απλά δέχεσαι το “χτύπημα” με σκυμμένο το κεφάλι;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το σύμπαν θα μας χτυπήσει την πόρτα και αν δεν του ανοίξουμε, θα τη χτυπήσει πιο δυνατά.

Για παράδειγμα, αν έχεις το έμφυτο χάρισμα του θεραπευτή και είσαι δικηγόρος, μπορεί να δυσκολεύεσαι να βρεις ή να κρατήσεις μια σταθερή εργασία. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορείς να είσαι δικηγόρος. Μπορεί, όμως, το να ενσωματώσεις τα χαρίσματά σου στην ήδη υπάρχουσα εργασία σου να είναι η δικιά σου λύση. Από την άλλη μεριά, μπορεί να αισθάνεσαι μια υποβόσκουσα ανησυχία ότι δε βρίσκεσαι στο σωστό μονοπάτι. Δώσε προσοχή σε αυτό το συναίσθημα, ζήτησε από το σύμπαν/το Θεό (ή σε ό,τι/όποιον άλλο πιστεύεις) καθοδήγηση και μείνε ανοιχτός/-ή σε όλα τα μέσα επικοινωνίας που μπορεί να χρησιμοποιήσει (από εσωτερικές επιθυμίες έως δυνατά όνειρα).

Καθώς ξεκινάς να καλωσορίζεις τα φυσικά σου χαρίσματα, η ζωή σου θα αρχίζει να αλλάζει με εκπληκτικούς ρυθμούς και τρόπους. Για αρχή, μπορεί μικρά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση να είναι αρκετά, όπως το να παρακολουθήσεις ένα σεμινάριο ή το να αφιερώνεις μια ώρα την εβδομάδα για να ζωγραφίζεις, ώστε να σε γεμίσει με δημιουργική ώθηση και εμψυχωτικά όνειρα.

Το πρώτο βήμα στο ταξίδι της αυτοπραγμάτωσης είναι να ακούσουμε την εσωτερική μας φωνή και να ανοίξουμε στο σύμπαν την πόρτα. Καθώς το κάνουμε αυτό, τα συμπτώματα και το άγχος, η μιζέρια και η γκρίνια, τα οποία μας στοίχειωναν έως τώρα, θα αρχίζουν να ξεθωριάζουν και να τα αντικαθιστούν ευκαιρίες, μικρές και μεγάλες, ώστε να κάνουμε αυτό για το οποίο όντως ήρθαμε σε αυτόν τον κόσμο.